srijeda, 23. lipnja 2010.

Poplava - stanje sa terena od 19 sati, 23.06.2010.

Negdje oko 18 sati, osobno sam obišao neke ugrožene dijelove sela, i tom prilikom uočio da voda prelazi preko puta za Koraće i slijeva se prema kućama Gavrani-Horvati sa daljnjim oticanjem u pravcu benzinske pumpe. Na istom mjestu, policija regulira promet jednom voznom trakom, naizmjenično propuštajući vozila u pravcu groblja i obrnuto.
Ohrabruje činjenica da je nivo vode  u blagom padu s tendencijom daljnjeg opadanja što bi konačno moglo dovesti do smirivanja ove mučne i neizvjesne situacije.
Stanje ukrinskog mosta nije moguće utvrditi, iako se pretpostavlja da je pod samim mostom velika gomila nanešenog granja i otpada što je dodatno dovelo do izlijevanja Ukrine iz njenog korita???
Ipak, općinski stožer Civilne zaštite je odlučio u tijeku dana, podići privremeni nasip (od zemlje  i vreća sa pijeskom), od skretanja za Koraće pa sve do blizu kuće Ante Rubila, jer je voda na nekoliko mjesta prelazila magistralni put, neznatno potapajući susjedne okućnice.
Nekoliko obitelji se samoinicijativno evakuiralo iz najugroženijeg dijela sela - Ukrinjari (Dujmića-Krijanov sokak) - (Božić, Miljak), a posebno je žalosna slika, našeg, lijepo uređenog groblja, koje je u potpunosti potopljeno.
Treba istaći, da su u prijepodnevnim satima, mještane posjetili gradski i općinski čelnici, obećavši svu potrebnu pomoć.
U ostalim dijelovima sela je stanje uobičajeno, imajući u vidu nekoliko potopljenih putnih pravaca, ali bez opasnosti po okolna kućanstva i povratnike koji žive u selu.

Još nekoliko fotografija snimljenih danas na poplavljenom području:


Prije skretanja sa magistralnog puta kod Jularića: nivo vode je u visini obale!
Potopljeni put za Koraće.

Voda je zaprijetila prelijevanje preko magistralnog puta između Jokića i bivše gostionice. Cijelom dužinom je postavljen ''zečji nasip''
Postavljeni improvizirani nasip je odolijevao nadolazećoj bujici, a oko 18 sati voda se u potpunosti povukla sa magistralnog puta.

Izgradnja nasipa rovokopačem: od skretanja za Koraće prema Zdeni Jokiću.
Slika poplavljenog mjesnog groblja djeluje stravično!
Niti oni najstariji, ne pamte ovakve slike!
Oćinski dužnosnici sa predsjednikom Savjeta MZ N.Selo - na licu mjesta!

Na kraju današnjeg dana, može se rezimirati: nivo vode stagnira i blago opada, poduzete su sve mjere za sprečavanje još veće nesreće, promet se postupno normalizira, uz zahvalu svim mještanima koji su priskočili u pomoć, kao i nadležnim općinskim službama koje su koordinirale i aktivno učestvovale da se spriječi još veća katastrofa.

Nema komentara: