srijeda, 11. svibnja 2011.

TKO TO UNIŠTAVA NAŠU UKRINU?               Ovih dana sam dobio mail od našeg novoseljanina Marka Čabraje, koji je jednostavnim riječima dočarao devastaciju naših seoskih kupališta Male i Velike klade, kod Pere Čabraje, a danas sam i osobno obišao navedene lokacije i učinio nekoliko fotografija u prilog Markovim tvrdnjama.
U nastavku vam prenosim dijelove Markove mail-poruke i nekoliko fotografija sa lica mjesta, uz molbu da se sa navedenim stanjem upoznaju odgovarajuće institucije u općini Brod, kako bi se naša Ukrina, nekada biserna ljepotica zaštitila od daljnjih divljačkih i neodgovornih ''zahvata''.
Putem ovog bloga, sa uočenim devastacijama - upoznat ću općinsku administraciju i predsjednika Savjeta MZ Novo Selo, radi daljnjeg postupanja, a sve novoseljane, ljubitelje Ukrine, pozivam da se organiziraju i očiste prilaze navedenim lokacijama i spriječe daljnje deponiranje građevinskog otpada direktno u korito prelijepe Ukrine!


''Poštovani prijatelju.

Tvoj obol za sve informacije za uspon Novog Sela su nemjerljivi, na čemu sam oduševljen i zahvalan.
Posebno u posljednje vrijeme slike Ukrine, bisera N.Sela jer sam vrlo često na Ukrini u pecanju i uživanju njene ljepote. Madjutim prošle godine učinjena je nevjerovatna devastacija  na maloj kladi... nasuta je šuta sa čišćenja nekih kuća, sa svim otpadom od cigle, željeza, stakla, betona i sl. da bi se nastavilo i ovih dana kipanjem iste šute što bi bilo gdje, bilo nedopustivo i žalosno...

...Velika i mala klada su postale bara, voda sporo otiče, a o mogućnosti kupanja i ulaska u Ukrinu bez čizama ili kožnih cipela neće biti moguće.

Predlažem da pokreneš inicijativu da tu devastaciju očistimo, spreman sam da materijalno učestvujem u saniranju učinjene trajne štete na rijeci Ukrini.
Srdačan pozdrav.
Marko Čabraja''

Od Perine vikendice  do brzaka kod male klade.
''Dolazak'' Ukrine iz pravca Velike klade, ukrašen otpadnim materijalom
Na prethodnim slikama je vidljivo koliko je naveženo građevinskog otpada, a zadnja fotografija pokazuje i ostatke prošlogodišnjih poplava. Valjda je to bilo malo, pa ''smo'' započeli ručno nasipanje korita Ukrine, mijenjajući joj i pravac ''kretanja''!
Ovo su novi depoi, započeti odmah iza kuće Jakice Barišića-doktora!
A rupa od iskopanog šljunka u Adama i polojima ima napretek!

NA KRAJU OVOG POSTA, PITANJE SVIM LJUBITELJIMA UKRINE I NJENIH LJEPOTA, BEZ OBZIRA ODAKLE DOLAZILI. TREBAMO LI DOZVOLITI NEODGOVORNIMA DA UNIŠTE I OVO MALO ČISTE I LIJEPE UKRINE, I KAO I OBIČNO BITI NIJEMI PROMATRAČI I NASTAVITI ŽIVJETI ZATVORENIH OČIJU! ILI ĆEMO NEŠTO PODUZETI!
ZA POČETAK, FOTOGRAFIRAJMO I ZAPIŠIMO SVAKI KAMION, TRAKTOR, OSOBNO VOZILO KOJE DOVOZI I ISTOVARUJE OTPAD UZ NAŠU UKRINU. ZATIM PRIJAVIMO OPĆINSKIM VLASTIMA!
AKO SE NIŠTA NE PODUZME S TOG MJESTA, ONDA ĆEMO SAMI SPRIJEČITI DALJNJU DEVASTACIJU.
                                                                                                                                            

Nema komentara: