utorak, 27. rujna 2011.

10. godina od smrti, najpoznatijeg novoseljanina - neurokirurga, dr.sci Ante MATKOVIĆA.


28. rujan 2001. - 28. rujan 2011. godine

Prošlo je punih 10 godina, od kako nas je za uvijek napustio jedan od najpoznatijih novoseljanskih sinova -  dr.sci Anto Matković.

Školujući se i usavršavajući u oblasti neurokirurgije, dr. Anto je postao svjetski priznat i cijenjen neurokirurg, koji je uspješno ovladao tajnama mikrokiruške tehnike koju je primjenjivao u rješavanju problema u liječenju u području neurokirurgije.

Nakon uspješno završenih postdiplomskih studija na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, 1980. godine je uspješno obranio i doktorsku disertaciju.
Za života je, pored članstva u domaćim stručnim institucijama, bio priznati član Europske i Svjetske asocijacije neurokirurga.

Autor je mnogih stručnih i znanstvenih (objavljenih) radova, a ovom prilikom ističem njegov udžbenik iz neurokirurgije za studente medicine, te knjigu ''Tajna spoznajnog kruga'' koju je Nakladni zavod Matice Hrvatske, posthumno predstavio, u Slavonskom Brodu - 2004. godine.
               Sjećajući se dr. Ante, potrebno je napisati i ovo: VELIKI DOMOLJUB, HUMANISTA, POETSKA DUŠA sposobna napisati lijepe i dubokoumne stihove, SIN NOVOG SELA I BOSANSKE POSAVINE, opterećen demografskom slikom Hrvatske i pojavom ''Novog bleiburškog sindroma'' koji se nadvio nad ovim prostorima sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća!

               NEKA MU JE VJEČNA SLAVA I HVALA!

Napisao: administrator.

Broj komentara: 6:

Anonimno kaže...

Čovjek i po je bio! ;)

Anonimno kaže...

Biti tako obrazovan, u stručnim krugovima toliko uvažavan i citiran, uz to cijenjen u svojoj radnoj i životnoj sredini - a nikada ne zaboraviti na svoj rodni kraj, i ne poreći svoje domoljublje, koje je uvijek stavljao ispred svega - to je mogao samo dr. Anto Matković!
Nikakvi Hebranzi, niti onovremene političke ikone nisu ga mogle pokolebati u pomaganju svom N.Selu i ljudima cijele Bosanske Posavine kada je to najviše trebalo!
Zato, žalimo što takav čovjek više nije sa nama. Pokoj ti duši doktore, i vječna ti slava i hvala.
Novoseljanin!

Anonimno kaže...

DODIRNUO SI NAŠE ŽIVOTE SNAGOM LJUBAVI.
OBOJIO SI NAŠE DUŠE BOJAMA RADOSTI.
NAŠA SRCA ISPUNIO SI PONOSOM.
ZATO SE ZBOG TEBE I DANAS OSJEĆAMO PONOSNIMA I VELIKIMA.

TVOJI NAJMILIJI

Unknown kaže...

😢😢😢😢😢😢

Unknown kaže...

Sa dubokim poštovanjem nikad neću zaboraviti tog čovjeka.

Unknown kaže...

Neka mu je vječna slava i hvala.Ponos Novoga Sela i Posavine.