nedjelja, 18. rujna 2011.

FOLKLORNA GRUPA VRHBOSNA - AACHEN,

Zahvaljujući našem novoseljaninu Jakovu (Augustina) Dujmiću, koji sa obitelji živi i radi u njemačkom gradu Aachenu, 04. lipnja 1999. godine formirana je Folklorna grupa Vrhbosna.

Grupa je nastala kao plod želje i nastojanja naših iseljenika, u očuvanju kulturne, a posebno folklorne baštine Hrvata iz Bosne i Hercegovine, koji u tom dijelu Njemačke nađoše utočište bilo kao ekonomski emigranti s kraja sedamdesetih, bilo kao prognanici i žrtve zadnjeg rata s početka devedesetih godina prošlog stoljeća.

Pod vodstvom Jakova Dujmića, glavnog inicijatora za formiranje folklorne skupine, te uz moralnu i materijalnu potporu Hrvatske katoličke misije iz Aachena, započelo se sa nabavkom nošnji i uvježbavanjem pojedinih koreografskih točki. Članovi grupe su Hrvati s cijelog područja Bosne i Hercegovine, što je vidljivo i kroz nošnje u kojima članovi nastupaju (ima ih iz svakog kraja odakle dolaze članovi folklora Vrhbosne).
            Novoutemeljena folklorna grupa je ubrzo dobila profesionalne svirače, šargija - Marko Janjiš, i violina - Ilija Škorić, te se ubrzo započelo sa javnim nastupima.
            Posebno je značajno spomenuti i veliki broj mladih članova, koje su koreografski uvježbavali - Ljubo Martinović, i naš Marinko Blažević iz Luščana. Oni su zaslužni što su članovi folklorne grupe ubrzo usvojili koreografiju starih izvornih kola koja su posebno specifična za Bosansku Posavinu i Srednju Bosnu.

             Nakon što ste na ovoj stranici mogli već pročitati o organiziranosti naših iseljenika u Australiji, i njihovom folklornom udruženju, sa zadovoljstvom prenosim i ovaj, ''Aachenski'' pokušaj očuvanja naše kulturne baštine, tradicije i običaja - onako kako su to stoljećima činili naši preci!
Na znanje i u amanet mlađim naraštajima, kao budućim čuvarima i promicateljima naših kulturnih vrijednosti, s vjerom, da nikada neće zaboraviti na svoje korijene i Bosnu, domovinu svojih predaka!
Nema komentara: