srijeda, 14. rujna 2011.

Sjećanje na Đuru Bilića (1923-2011)


01.rujna 2011. godine, u Zagrebu je sahranjen - Đuro BILIĆ, sin Jakova, autor prve knjige o povijesti Novog Sela.

Đuro je rođen 23.01.1923. godine u Novom Selu, i kako je to u predgovoru njegove prve knjige napisao prof.dr. Ivan Antunac-Čičin, bio je po zanimanju: ''...i kovač i bravar, a i pušku je znao napraviti. A bio je i tvorničar, barem koliko se to moglo biti u minulom vremenu jednoumlja...''
Uz sve to, Đuro je bio temeljiti istraživač i propitivač povijesti i života,  sela i svog osobnog, i uz to  - nadareni, tečni pisac pripovjedač.
Jedan od rijetkih novoseljanskih antifašista, učesnik NOB, ali i ''stanovnik'' Golog otoka, u informbirovskim čistkama tadašnjeg režima i KPJ.
Nakon izdržane kazne, prošavši sve strahote zatočeništva Osječke kule i Golog otoka, sa obitelji se prvo preselio u Slavonski Brod, a nakon toga odlazi u Zagreb, gdje je živio i radio, sve do 28.08.2011. godine, gdje je i preminuo.
                 Kao rezultat njegovog istraživačkog rada, Đuro je objavio nekoliko vrijednih knjiga o rodnom selu, svom životnom putu i  o porijeklu svojih Bilića:
                
                1. 1996. godine objavio je knjigu: ''Novoselska kronika - kako se živjelo i umiralo na ušću Ukrine u Savu'',
                2. 1998. godine objavio je knjigu: ''Goli otok i Dabravine'',
                3. 2000. godine objavio je vrijednu građu za povijest, etnologiju i geanologiju, sažetu u dvije knjige pod nazivom: ''BILIĆI - I'',  i ''BILIĆI - II''.
               
                Uz zahvalnost na pomoći i poklonjenoj povijesnoj dokumentaciji ovom blogu, iako sa zakašnjenjem, upućujem iskrenu sućut njegovoj obitelji.

                 Jozo Kovačević, administrator

Nema komentara: