ponedjeljak, 16. travnja 2012.

24.04.2012. - DONATORSKA KONFERENCIJA

Mnogi raseljeni i izbjegli sa ovih prostora, s nestrpljenjem i velikim očekivanjima broje preostalih tjedan dana do predstojeće Donatorske konferencije koja bi trebala konačno, kvalitetnije riješiti pitanje obnove i održivog  povratka svih raseljenih i izbjeglih iz BiH, i naravno iz Bosanske Posavine.
O najavljenoj Donatorskoj konferenciji, prije tridesetak dana sam vam prenio i obavijest predsjednika Savjeta MZ Novo Selo, a ovom prilikom prenosim opširniju obavijest preuzetu sa http://www.feniks.ba/:

''NADA ZA POVRATNIKE: Uskoro donatorska konferencija u SarajevuU Sarajevu će se 24. travnja ove godine održati vrlo značajna Regionalna donatorska konferencija za rješavanje izbjegličko-raseljeničkih pitanja, u kojem će, prema ranijem dogovoru, sudjelovati četiri države s još neriješenim pitanjima izbjeglica i povratnika – Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Na donatorskoj konferenciji, koju podržava i u kojoj će sudjelovati i međunarodna zajednica, trebalo bi osigurati 548 milijuna eura za trajno rješavanje pitanja izbjeglica i povratnika u ovim zemljama, a projekt bi trajao slijedećih pet godina. Predviđena je suma ulganja za svaku zemlju: za Bosnu i Hercegovinu 101.043.000 €, za Hrvatsku 119.703.000 €, za Srbiju 333.220.000 € i za Crnu Goru 27,696.000 €. Od potrebne sume, ove države su obećale osigurati 83.000.000 €, a ostalo bi donirala međunarodna zajednica.

U povodu održavanja ove konferencije u Sarajevu, Unija za održivi povratak i integracije u BiH, čiji član je i udruga FENIKS, razaslala je udrugama povratnika i izbjeglica dva dokumenta u kojima se najavljuje održavanje i sadržaj donatorske konferencije (Zajednički regionalni program trajnog rješenja za izbjeglice i raseljene osobe) i prezentaciju ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Damira Ljubića na temu Bosna i Hercegovina ususret međunarodnoj donatorskoj konferenciji, u kojoj se donose konkretni podaci o stanju izbjeglica u BiH i o njihovim potrebama.''

Feniks.info

Nema komentara: