četvrtak, 26. travnja 2012.

24.04.2012. - ZAVRŠENA DONATORSKA KONFERENCIJA

Završena Donatorska konferencija u Sarajevu: Prikupljeno 300 miliona eura

SAD najavile uplatu deset miliona dolara u 2012, Njemačka pet miliona, a Turska milion eura.


Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić izrazio je zadovoljstvo što je s Donatorske konferencije o stambenom zbrinjavanju izbjeglica u regiji Balkana poslana poruka kako pitanje izbjeglica neće ostati slovo na papiru.
On je naglasio kako je oko 300 miliona eura prikupljenih tokom konferencije „za početak izuzetno značajan iznos“.
Ljubić je kazao kako će se prikupljeni novac trošiti u skladu s prioritetima koje je odredila svaka od zemalja (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Srbija) pojedinačno, na kojima je odgovornost za transparentnost i efikasnost.
„Također, raduje i to da ćemo u narednih pet godina riješiti pitanje raseljenih na ovim prostorima“, kazao je Ljubić na završnoj konferenciji za novinare nakon Donatorske konferencije u Sarajevu.
On je izrazio zadovoljstvo i garancijom evropskog komesara za proširenje Stefana Fuelea da će i EU čvrsto podupirati projekte zbrinjavanja izbjeglica.

Ljubić je naglasio da su iznosom koji će dobiti BiH obuhvaćene sve izbjeglice, bilo da se nalaze u Hrvatskoj ili u Srbiji.
Predstavnik Hrvatske je napomenuo da se za programe javilo ukupno 3.500 obitelji, te da je taj broj i dalje relativno mali u odnosu na posao koji je urađen.

Sredstvima koja su pripala BiH, kako je kazao Ljubić, obuhvaćeno je i 3.000 obitelji interno raseljenih unutar Bosne i Hercegovine.

Preuzeto sa: http://www.dnevniavaz.ba/

Za očekivati je, da će barem jedan dio prikupljenih sredstava, zasigurno ''završiti'' i u obnovi obiteljskih kuća u Novom Selu i na području općine B.Brod!

Nema komentara: