utorak, 17. travnja 2012.

JOŠ O NAZIVIMA GRADOVA-OPĆINA U RS

Konačno je Odlukom Ustavnog suda BiH riješena trakavica sa predratnim ali i poslijeratnim nazivima općina u RS-u. Nakon prefiksa ''bosanski-o'',  pa ''srpski-o'', konačno je zakonskom Odlukom reguliran i ovaj problem.
Članak iz Nezavisnih novina, objavljenim na portalu http://www.nasgrad.com/, prenosim vam u cijelosti:

''Opštine u RS bez prefiksa »bosanski«
U skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH, uprkos protivljenju bošnjačkih i hrvatskih političkih predstavnika, opštine u RS koje su do rata nosile odrednicu "bosanski" nazivaće se drugim imenima.
Ustavni sud BiH je prošle godine, odgovarajući na zahtjev 76 zastupnika Narodne skupštine RS, naložio državnom Parlamentu da u roku od pola godine u zakon ugradi samo one nazive opština koji su važeći u RS, piše "Večernji list" u izdanju za BiH.

Tako će, kako se navodi, iz ovog zakona biti izbrisani nazivi "Bosanski Brod”, “Bosanski Šamac”, “Bosanski Novi”, “Bosanska Dubica”, “Bosanska Gradiška”, a umjesto njih biće navedeni novi nazivi - “Brod”, “Šamac”, “Novi Grad”, “Kozarska Dubica” i “Gradiška”.
Iz zakona o jedinstvenom matičnom broju, a kasnije sigurno i iz drugih propisa, biće izbrisani naziv “Skender Vakuf”, jer se ta opština po aktualnim propisima u RS sada zove “Kneževo”.

Pored ovih, uklanjaju se i dvojna imena opština koje su nastale entitetskom podjelom predratnih opština.
U praksi su do sada primjenjivani dvojni nazivi, odnosno imena predratnih opština iz kojih su nastale nove opštine i sadašnja imena.
Takav je slučaj, između ostalih, sa opštinama Odžak/Vukosavlje, Gračanica/Petrovo, Bosanska Krupa/Krupa na Uni, Ključ/Ribnik, Jajce/Jezero, Stolac/Berkovići, Kalesija/Osmaci...

Istovremeno, predloženim izmjenama Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH iz ovog propisa brišu se neustavni nazivi opština s “prefiksom srpski”. Oni su u praksi odavno zamijenjeni drugim nazivima, odnosno odrednicama.

Šta će biti sa dvojnim nazivima opština u Federaciji koji se godinama primjenjuju, za sada, niko ne želi da nagađa, budući da ne postoji odluka Ustavnog suda ili bilo koji drugi propis koji bi bilo koji od tih naziva dovodio u pitanje.
Tako će, kako se navodi, i ubuduće jedan te isti grad Bošnjaci nazivati Prozorom, a Hrvati Ramom. Slično je i s Gornjim Vakufom, odnosno Uskopljem''.


Nezavisne novine

Nema komentara: