petak, 27. travnja 2012.

''NE NAPUŠTAJTE BOSNU'' - poruka franjevaca Bosne Srebrene!

                  Problem iseljavanja i rasprodaje bosanske zemlje, a posebno one u gruntovnom vlasništvu Hrvata Bosanske Posavine, postaje sve izraženiji, a po agresivnosti potražnje nepoznatih kupaca, politički sve zanimljiviji.
Zabrinut za budućnost i opstanak Hrvata na prostoru BiH a posebno u Bosanskoj Posavini, i potaknut drskim i agresivnim  ponašanjem ''predstavnika'' nepoznatih kupaca, o tom problemu pisao sam na ovom blogu 20.09.2011. godine, u postu pod nazivom: ''Zašto prodajete svoju didovinu?''
Skori ulazak Hrvatske u EU, otvara nove bojazni za opstanak Hrvata u BiH, i strah od iseljavanja ionako prepolovljenog broja prijeratnog Hrvatskog stanovništva.
                 Baveći se ovim pitanjem, franjevci Bosne Srebrene, na redovitom provincijskom kapitulu, odnosno općem Saboru svoje zajednice - uputili su javnosti Bosne i Hercegovine i drugim zainteresiranim ljudima dobre volje, svoju izjavu za javnost, koju djelomično prenosim:


Novoizabrana uprava franjevačke provincije Bosne Srebrene.


''Poštovane sugrađanke i sugrađani Bosne i Hercegovine i sunarodnjaci u domovini i inozemstvu!

                  Mi franjevci Bosne Srebrene, koji se stoljećima brinemo za dobrobit svoga naroda, prije svega u Bosni i Hercegovini ali i drugdje po svijetu, osjećamo se pozvanima i dužnima uputiti vam svoju poruku u ovom prijelomnom trenutku naše povijesti.
Danas, kad Republika Hrvatska ulazi u Europsku Uniju, prema kojoj teži i Bosna i Hercegovina, kao i ostale zemlje našeg okruženja, moramo biti spremni prebroditi poremećaje koji bi tom prigodom kod nas mogli nastati.
                  Iz Bosne i Hercegovine je, naime, već iseljen velik dio hrvatskog naroda ...
...Ulazak Hrvatske u EU lako bi mogao pokrenuti novi val iseljavanja našega naroda, što bi bilo pogubno i za nas i za Bosnu i Hercegovinu, našu jedinu domovinu.
Zato poručujemo svim katolicima i svim Hrvatima iz BiH: ne napuštajte svoje domove, ne iseljavajte u inozemstvo i ne prodajite svoje djedovine... jer i Bosna i Hercegovina će u dogledno vrijeme ući u tu istu Europsku uniju, a tko se jednom odreče svoga i tko proda svoje imanje u domovini, teško da će se ikada više odlučiti na povratak.
                Mi ... ne gubimo nadu u povratak onih naših obitelji koje imaju svoje korijene u BiH i koje se nikada nisu odrekle svoje baštine u ovoj prelijepoj zemlji.
A da bi u ovoj od Boga nam darovanoj zemlji bilo zaista lijepo i živjeti, očekujemo od domaćih političara i od međunarodne zajednice da se što prije dogovore o pravednu društveno-političkom uređenju zemlje - promjenom Ustava i Izbornog zakona - kako bi ova zemlja mogla zaista živjeti i funkcionirati kao jedinstvena država, s jednakim pravima i dužnostima svih krajeva, naroda i svih svojih građana na cijelom svom teritoriju, bez entitetskih ili etničkih ograničenja...
Neka svemogući Bog blagoslovi Bosnu i Hercegovinu i sve njezine građane – u domovini i u inozemstvu!
Mir i dobro!

U ime franjevaca Bosne Srebrene i sudionika na Kapitulu
Fra Lovro Gavran,
provincijal i predsjednik Kapitula


Preuzeto od: Feniks.info

1 komentar:

Anonimno kaže...

jozo ovo sto si objavio na svojoj stranici hvala ti u ime nasih pradjedova u moje ime i mojih sinova i mojih unucadi nasa posavina je zasluzila da nam se vrati i gruntovno i da ispostujemo krv nasih vitezova koji su je branili ovo sto porucuju nasi franjevci svaka im cast sto je sa moje strane NEDAM ni MILIMETRA SVI koji PRODAJU SVOJU PRADJEDOVINU TO NISU LJUDI PO MENI TO SU NAJ VECE IZDAJICE SVEGA STO JE SVETO