subota, 5. svibnja 2012.

KONFERENCIJA O BUDUĆNOSTI BOSANSKE POSAVINE!

Kao što je i najavljeno, 03.05.2012. godine, u organizaciji Ureda predsjednika Federacije BiH, održana je međunarodna konferencija o budućnosti Bosanske Posavine.
Zahvaljujući portalu Feniks, prenosim vam dijelove objavljenih impresija sa tog skupa:


03.05.2012

U DERVENTI: Održana konferencija Budućnost Bosanske Posavine

DSC06950.JPG

                          U organizaciji ureda predsjednika Federacije BiH g. Živka Budimira održana je u četvrtak 3. svibnja u kripti crkve sv. Juraja u Derventi konferencija pod nazivom Budućnost Bosanske Posavine. Konferenciji je nazočilo stotinjak gostiju, među kojima su bili predstavnici nekih ambasada u BiH, te predstavnici najvažnijih međunarodnih organizacija prisutnih u BiH, humanitarnih društava, nevladinih udruga i vjerskih ustanova.
                          Konferenciju je kao organizator otvorio g. Budimir, a na početku je prisutne pozdravio i predstavnik američke ambasade u BiH g. Steven Gillen. Video linkom sudionicima konferencije obratila se i gđa Sonja Biserko, predsjednica srbijanskog Helsinškog odbora.

                          Uvodna predavanja držali su prof. dr. Enver Kazaz, prof. dr. Miodrag Živanović i g. Krešimir Zubak, a u ime povratnika o stanju na terenu govorio je g. Mato Grubišić, dopredsjednik Udruge Hrvata povratnika u Bosanku Posavinu FENIKS. 
Nakon što je podatke o radu s povratnicima prisutnima prikazao ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH g. Adil Osmanović, neki od prisutnih gostiju govorili su o pojedinim aspektima problema Posavine, povratka i ljudskih prava povratnika.

                          Na koncu su izdvojeni zaključci kao sažetak onoga o čemu se razgovaralo na konferenciji
...Naglašeno je da je Bosanska Posavina prirodna cjelina, koja je neprirodno podijeljena na tri dijela i da bi jedan od najvažnijih zadataka morao biti rješavanje toga generatora svih drugih problema. Moraju se uporno tražiti kvalitetnija zakonska rješenja koja će omogućiti ne samo povratak u Bosansku Posavinu nego i oživljavanje svih segmenata života ove umrtvljene pokrajine. 
Jedna od budućih konferencija morala bi poraditi na temeljitoj stručnoj analizi gospodarskih kapaciteta Posavine, koja je nekada bila žitnica Bosne i Hercegovine... 
... treba insistirati na tome da povratak nije završen, jer se u povratak nije uložila prava energija i prava sredstva da bi se učinak mogao na pravi način prosuđivati. 
Nužno je na ovom terenu omogućiti nove strukture lokalne samouprave kako bi se povratnici sami uključili u stvaranje boljih uvjeta za povratak ... što prije mijenjati izborni zakon, koji posavskim Hrvatima u RS-u priječi da izabiru svoje predstavnike u parlament RS-a i Bi H. 
Budući da su na donatroskoj konferenciji naznačena značajna sredstva za pomoć povratku, morao bi se formirati poseban fond za realizaciju povratka u Posavinu, kako se sredstva ne bi rasula na druge projekte, a ovome tako važnome ostavile mrvice. 
Osiguranje potpune osobne i imovinske sigurnosti povratnika mora biti prioritet lokalnih i državnih vlasti, ali i predmet budnoga nadzora međunarodnih institucija, rečeno je na koncu derventske konferencije Budućnost Bosanske Posavine...
 -Feniks info.-

Nema komentara: