nedjelja, 7. listopada 2012.

NOVO SELO 06. LISTOPAD 2012. GODINE

                        Na današnji dan prije dvadeset godina, mještani Novog Sela su bili prisiljeni napustiti svoje kuće, svoja imanja i grobove svojih najmilijih, u nadi da će se ponovno vratiti u svoje i na svoje.
Na žalost, zbog opće poznatih političkih kombinacija političkih pokrovitelja sa naših prostora te zapada i svih njegovih emisara koji su se trudili uništiti svaku nadu u povratak, danas, nakon punih dvadeset godina, u prilici sam ironično reći: ''Uspjeli smo, jer možemo obilježiti dan našeg egzodusa, tamo odakle smo protjerani''! Do prije pet-šest godina to nismo mogli!  Danas - ''dozvoljeno'' nam je to u Bosanskom Brodu, Koraću, Novom Selu...'' 
I to je uglavnom sve, jer unatoč svim naporima rezultati povratka su više nego poražavajući!
                        Dok se u jutarnjim satima toga dana vozim pored gradskog groblja u Bosanskom Brodu, bilježim mnogobrojna vozila kojima su mnogi stigli na odavanje počasti poginulima u zadnjem  ratu. Sa žalošću pomislih kako će većina njih ponovno doći ''na svoje'' prilikom sljedećeg obilježavanja sličnih događanja. Ili u najboljem slučaju za neku sahranu, kirvaj ili možda ponoćku...
Mnogi od pristnih su ostali i na upriličenoj misi u brodskoj crkvi... 
                      Na žalost, na novoseljanskom groblju sve izgleda skromno, bez službenih ceromonija, pa nasumce obilazim selo, od crkve do groblja i bilježim:



Crkva i mjesno groblje, 06.10.2012. godine u 10,00 sati u jutro
U spomen na velikog novoseljanina Petra Borasa
Zadnje počivalište Petra-Perice Dujmića ''Šmekane''
Sjećanje na veselog i simpatičnog novoseljanina - Miroslava Sedlu!
Njih petorica vječno zajedno: Dražen. Krešo, Zoran, Goran i Robert, novoseljanskih cvijetovi!


Braća Pavo i Filip... i mnogi drugi koji su sahranjeni ovdje ili na nekom drugom okolnom groblju, zaslužuju našu zahvalnost i čuvanje uspomene na njihovu žrtvu! Neka im je vječna slava i hvala!


Nema komentara: