subota, 6. travnja 2013.

''VODA, VODA, SVUGDJE OKO NAS''

UKRINA I SAVA SE IZLILE!

Prateći stalno alarmantne objave o vodostaju rijeke Save, te kritičnim mjestima na njenom ''putu'' ka Dunavu, i približavanju vrhunca vodenog vala našem dijelu Posavine, konkretno Bosanskom i Slavonskom Brodu, uočava se da glavnina vodenog vala tek treba stići do dva Broda!
Službeni  web-portalu općine B.Brod, objavio je, da su mjere redovite obrane od poplava  na snazi od 04.04.2013. godine, a slična situacija je trenutno i u Slavonskom Brodu.

Prema današnjim podacima HMZ BiH, vodostaj Save kod B.Broda u 13 sati je iznosio773 cm, a prema objavljenim podacima HMZ RH, vodostaj Save kod Slavonskog Broda, mjeren večeras u 20 sati, iznosio je 785 cm! Iako je zbog porasta Save, stanje alarmantno izvanredne mjere se uvode tek kada vodostaj Save ''dohvati'' 850 cm.  
Prema tome, i dalje ostaju redovite mjere obrane od poplave za brodskoposavsko područje s obje strane Save.

U međuvremenu, obilazeći B.Brod, Sijekovac i N.Selo, i osobno sam se  uvjerio u činjenicu da se rijeka Sava razlila na desnoj obali, u nebranjenom području Poloja (MZ Liješće) i u Luščanima koji su u sastavu MZ N.Selo i dijelom MZ Sijekovac.
Treba napomenuti da su Luščane zajednički poplavile vode Ukrine i Save, i to zahvaljujući prvenstveno ''višku'' vode iz Savskog korita koja se djelomično ''ulila'' u Ukrinu, a dobrim dijelom se razlila duž magistralnog puta od Sijekovca pa sve do bivše Jurišićeve benzinske pumpe u N.Selu.  

Podsjećam, da je novoseljansko područje od groblja do mosta na Ukrini, prilično stabilno i da se voda ulila samo u rukavce i bare oko mosta, dok je situacija ozbiljnija preko puta Vidovića rampe, gdje su poplavljene dvije  kuće  obitelji Soldan.

Svi se iskreno nadamo da se neće ponoviti zadnje poplave od prije tri godine kada se pod vodom našlo i mjesno groblje. 


Slijedi nekoliko fotografija iz B.Broda, Sijekovca i N.Sela:Iako su svugdje uz obalu veliki nanosi naplavljenog drveća i smeća, vodostaj Save za sada neće znatnije ugroziti samo područje grada! (snimljeno kod bivšeg hotela ADA)

Nekoliko motiva sijekovačkog nasipa, i poplavljenog područja od rafinerije do topolika!
Ulaz u Luščane
Od Luščanske rampe prema Jelinić-rampi (gledano prema topiliku)

Poplavljeni dio Soldanovih kuća preko puta Vidovića-rampe u N.Selu


Ukrina od mosta, pa uzvodno do kuće Nikole Božića i Ante Rubila.

I kao što je moja aluzija na sveprisutnu vodu, iskazana kao parodija na naslov jedne pjesme Josipe Lisaci kroz naslov ovog posta, red je da vam pokažem da voda i dalja natapa unutrašnjost sela, iako je prema prethodnim fotkama njena količina na putevima, njivama i u šumama, znatno manja! Do kada - tek će se vidjeti!


Unatoč vodi, evo našlo se ipak ''sigurnog'' prostora za cvijeće, koje istina sada umjesto u dvorištu - raste u šumi! (snimljeno u blizini jedne zapuštene okućnice).


Nema komentara: