utorak, 13. kolovoza 2013.

NAJVIŠE INTERESA ZA OBNOVU I POVRATAK U BOSANSKU POSAVINU!!!

Unatoč upornim tvrdnjama nekih ''utjecajnih glasnogovrnika'' krugova i institucija iz BiH i RH, zaduženih za implementaciju programa obnove i povratka raseljenih i izbjeglih,  zadnjih petnaestak godina slušamo  kako kod Posavljaka nema interesa za obnovu i povratak.  Ipak, posljednje objave iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice govore sasvim drugačije.     Prema jučer objavljenom članku na portalu http://e-posavina.com/, koji potpisuje - 'Super user',  i koji daje osvrt na još uvijek aktualni regionalni natječaj za obnovu u ratu porušenih obiteljskih kuća, najveći interes za obnovom i povratkom zabilježen je u Bosansko-posavskim općinama: B.Brod, Modriča i Derventa!                                                             
Kompletan osvrt navedenog autora prenosim u cijelosti:

ZA POVRATAK NAJVIŠE ZAINTERESIRANI PROGNANI IZ BOSANSKE POSAVINE


Ponedjeljak, 12 Kolovoz 2013 00:00 Napisao/la Super User

Više od 5.000 građana BiH izbjeglih tijekom rata i neposredno nakon okončanja ratnih sukoba od kojih je najveći broj iz Hrvatske i Srbije, prijavilo se za povratak i obnovu porušenih obiteljskih kuća u toj zemlji u sklopu regionalnog programa zbrinjavanja izbjeglica, izjavio je za Dnevni Avaz ministar za ljudska prava i izbjeglice Damir Ljubić.

Po Ljubićevim riječima najviše zainteresiranih za povratak je na područje Dervente, Modriče, Bosanskog Broda te u središnjoj Bosni otkuda je prognan najveći broj Hrvata u toj zemlji.

- Iako je predviđeno da u prvoj fazi kuće budu obnovljene za 1.800 obitelji, nastojat ćemo da i ostalima kroz donatorska sredstva osiguramo pomoć i tako omogućimo da se vrate na svoja ognjišta - rekao je Ljubić.

Krajnji rok za prijavu za regionalni program stambenog zbrinjavanja je 31. kolovoza i vjerojatno više neće biti produljenja roka koji je do sada nekoliko puta pomican, objasnio je Ljubić.
Naveo je da po procjenama u Srbiji i Hrvatskoj živi oko 50.000 bosanskohercegovačkih državljana koje je rat raselio. Većina se njih integrirala u nove sredine, no znatan je i broj onih koji nisu uspjeli osigurati uvjete za život.

- Upravo oni koji nemaju riješeno stambeno pitanje u Srbiji i Hrvatskoj, a državljani su BiH, imat će prednost da budu dio ovog projekta. Također, svi oni će imati pravo izbora, hoće li da im se obnove kuće u ranijem mjestu prebivališta ili će im krov nad glavom biti osiguran u nekom drugom mjestu u BiH koje odaberu - rekao je Ljubić.

Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a podržava je međunarodna zajednica. Cilj je incijative povratak ukupno oko 74.000 raseljenih u sve četiri zemlje. BiH bi u 2013., trebala na raspolaganju imati 80 milijuna eura u tu namjenu.

Na donatorskoj konferenciji u Sarajevu u travnju 2012., Fondu regionalnog stambenog zbrinjavanja najveći dio sredstava obećala je Europska unija, u iznosu nešto većem od 234 milijuna eura.
bitno.ba
                                  

Nema komentara: