ponedjeljak, 12. kolovoza 2013.

OPREZ - ZAPUŠTENE OKUĆNICE, otvoreni šahtovi i devastirani bunari!!!

Napisao: Jozo Kovačević,

Vrijeme je godišnjih odmora, sunčanog, čak pretoplog vremena, i za sve raseljene Novoseljane velika prilika da iskoriste dio slobodnog vremena i obiđu rodno mjesto i grobove svojih najmilijih.
Zatečene obnovljene obiteljske kuće i prilično  održavane okućnice, često kod nostalgičnih i u tim trenucima emotivnih posjetilaca izazovu osjećaj opuštenosti i nošenim čudnim  nagonom, odluče se da obiđu i oni  svoje zapuštene i urasle okućnice koje kriju niz zamki. 
Slobodan sam napisati: najurednije i najsigurnije za obilazak je mjesno groblje, koje se kontinuirano održava, i po njemu se do mile volje, mogu kretati svi posjetitelji, bez straha od eventualnih nezgoda...

''Susreti'' sa mjestima rođenja, odrastanja i do nedavnog življenja, te žal za minulim vremenom, neminovno dovodi do opuštenog preslišavanja svega proživljenoga, i u tom ushitu često se zaboravi na stalne opasnosti koje mogu dovesti do raznih nezgoda.
A opasnosti se posebno kriju u zapuštenim i neograđenim bunarevima i vodovodnim šahtovima.


Obilazeći skoro sve dijelove sela, sa sigurnošću tvrdim da su ovako sačuvani i ''zaštićeni'' bunari, više iznimka nego pravilo. Više je onih sa porušenom i devastiranom nadzemnom ogradom, često u nivou tla, obrasli travom i niskim raslinjem.
Svugdje u selu: u Parašliki, Rastovači, Tataru, Ukrinjarima, u Luščanima - svugdje prijeti opasnost od devastiranih bunara.

Istina, mnogi su i presušili, često poluzatrpani raznim građevinskim otpadom, ali većina je popunjena vodom koja još uvijek dotiče iz davno prokopanih vrela, iako je mještani i namjernici rijetko koriste za piće. 
Uostalom, u selu je prije dvadesetpet godina sagrađen vodovod koji funkcionira i danas pa rijetko tko brine o kvaliteti bunarske vode.
Više se razmišlja o bunarevima kao mjestima potencijalne opasnosti, i zato za sve:  OPREZNO prilikom obilaska zapuštenih i zaraslih dvorišta i okućnica!!!



Priča o opasnostima koje se kriju,   na  zapuštenim okućnicama bila bi nedorečena kada ne bih spomenuo i vodovodne šahtove sa kojih su temeljito poskidani poklopci i metalni okviri.
Pored priključnih šahtova koji se nalaze uglavnom uz ili u našim dvorištima, veliku opasnost nose i prilično ''nevidljivi'' čvorni šahtovi na glavnom vodu, koji se proteže trasom bivše pruge, od G.Močila pa sve do Zborišta!

Posebno su opasni i gotovo u pravilu  neobilježeni šahtovi: na Mitrovića rampi, Vidovića rampi, na pruzi između Barišića i Petrića, na ulazu u Odobašića sokak kod kuće Stjepana Žilića, preko puta kuće Marka Jularića kod ulaska u centar sela, kod Ilije Đakovića, kod Dujmića iza groblja...
Naravno, mnogo ih je i uz same seoske puteve: kod crkve, kod škole, u Mijićima, u Odobašićima, u Rubilima... Jednom riječju ima ih stotine i rijetko su obnovljeni ili pak barem obilježeni.

Na kraju ovog članka upozorenja, pozivam sve one koji stalno i povremeno žive u selu, da u svojoj blizini označe ili pak zaštite bunare i spomenute šahtove kako bi izbjegli veće nesreće, tu na ''kućnom pragu'', na svom ognjištu!
U protivnom, moglo bi biti prekasno!
Svima želim sreću, ali ne želim da nekima ovo upozorenje bude alibi za ''odustajanje'' od dolazaka u Novo Selo!

1 komentar:

Anonimno kaže...

Što vrijedi popravljati kad ponovo skupljači metala ukradu. Ja sam svoj šaht dva puta zaštitio i oba put uzalud.