četvrtak, 31. listopada 2013.

U SUSRET DUŠNOM DANU, ili ''DANU MRTVIH''!

02.studenog svake godine,  prisjećamo se svih svojih dragih pokojnika, i u tim razmišljanjima oživljavamo uspomene na njih i njihove živote.
S puno pažnje pohodimo njihove grobove i groblja u znak sjećanja na njih, ali i kao znak vjere.
Dobra je to prilika, da se osim obilazaka i uređivanja grobnih mjesta po okolnim grobljima, razmisli i o smislenosti ovozemaljskog života, te o dilemi: vjerovati u vječni život ili je to već preživljena mitologija!
Kako god bilo, i vjernici i oni koji to nisu, u ove dane sjećanja na naše drage pokojne, obići će njihova grobna mjesta širom naše Posavine, i pri tom uz molitvu ili ne, zapaliti svijeće i ostaviti cvijeće u znak sjećanja na njih i njihove živote.
I to svi, bez izuzetka!
                    Tako će biti u svakom mjestu gdje postoje groblja, pa tako i na iznimno lijepo uređenim i održavanim grobljima u Novom Selu, Višnjiku, Vrelima, Bosanskom Brodu ... A svako od njih ima svoju povijest i priču koja se prenosi s koljena na koljeno!
                    Iz župne Spomenice se zna, da je naše groblje utemeljeno 1880. godine na njivi koja je otkupljena od tadašnjeg vlasnika Joze Rubila, i da je u njemu prvi sahranjen mladić po imenu Luka Dujmić. 
U Višnjiku, na posebnom kamenu na ulazu u groblje stoji ispisana  povijest postanka toga groblja, koje je nazvano ''Babin greb'' po jednoj pokojnici koju su ukopnici usput izgubili i sahranili na mjestu gdje su je pronašli!
To groblje je specifično i po različitim spomenicima i pismima kojima su ispisana. Tu su nekada sahranjivani i katolici i pravoslavni (postoji nekoliko grobova prezimena Ignjatić, op.admin.)!
U Vrelima je također vrlo uredno i uređeno groblje, sa neobičnim i arhitekturno lijepim riješenjem grobljanske kapele, a kao u svim posavskim grobljima, stari kameni spomenici, često čak i porušeni, svjedoče o stoljetnim stanovnicima ovih prostora...
                      Kada se sve ovo pogleda u širem kontesktu, s pravom si postavljam pitanje: zar sve ovo obilazimo samo jednom do dva puta godišnje? Nije li to grijeh spram tih grobova koji su nas mnogo zadužili!
                     Obilazaće ovih dana okolna groblja, na spomenicima čitam, mnogima poznata posavska prezimena: Guberac, Pipun, Šokić, Krajinović, Marić, Oreč, Oroz, Pavić, Martić, Opačak, Duspara, Marinić, Kljajić, Šakić, Pandurević, Stanić, Prgomet, Đaković, Mijić, Odobašić...   napravio sam  nekoliko fotografija koje pokazuju i potvrđuju istinitost ovih riječi!
Svugdje uredno, brižljivo uređeno i na ponos svih živih, koji svojim trudom ili novčanim prilozima omogućavaju da sve ovako izgleda. i u Novom Selu, i u Višnjiku, i u Vrelima ...:

u Novom Selu:   








iz Višnjika:  




 
iz Vrela:  




 
iz Bosanskog Broda:  


Nema komentara: