četvrtak, 29. svibnja 2014.

APEL ZA POMOĆ - U BOSANSKOJ POSAVINI NEDOSTAJE HRANE!


Velike i kataklizmičke poplave, koje su Bosanskoj Posavini ''donijele njene'' - Bosna, Ukrina i posebno rijeka Sava, ostavile su ovaj, nedavno ratom opustošeni i razoreni kraj Bosne i Hercegovine u nesagledivom stanju. Od uništenih stambenih i gospodarskih objekata, preko uništenog i devastiranog stočnog fonda, pa do uništenja svih zasijanih površina na većem dijelu Bosanske Posavine.
Prema pisanju tportala.hr/hina, nakon povlačenja vode sa poplavljenih područja, ostaju katastrofične slike, koje čine uništene obiteljske kuće i gospodarski objekti, uginula stoka te uništene već zasijane površine obradive zemlje i prometna infrastruktura. Iscrpljeno i očajno stanovništvo bosanskoposavskih gradova i sela,  uz sve nedaće i nestašice, te prijetnje zaraznim bolestima, najezdi komaraca i raznih epidemija,  susreće se i sa problemom nedostatka hrane i osnovnih potrepština za život!!!

Članak objavljen na navedenom portalu, prenosim u cijelosti:
''Na području u najvećem dijelu poplavljene Posavske županije u Bosni i Hercegovini ljudima počinje nedostajati brašna, ulja, šećera i osnovnih živežnih namirnica zbog čega je županijski premijer Marijan Oršolić u intervjuu za medije u Mostaru u srijedu zatražio od nadležnih u Robnim rezervama Federacije BiH da interveniraju i odobre potrebnu pomoć.

                Deset dana od početka poplava i dalje je pod vodom najveći dio općina Orašje, Domaljevac i Odžak, a oko 60 posto stanovništva je iseljeno iz svojih domova koje su pod vodom, kazao je premijer Oršolić.

''Nama je sada najpotrebnija hrana. Očekujemo od Federacije da intervenira preko robnih rezervi i da nam ovdje odobri brašno, ulje, konzerviranu hranu, šećer čim prije jer već nemamo čime nahraniti ove ljude koji se uglavnom hrane iz pučkih kuhinja'', rekao je Oršolić.

                Po njegovim riječima, vlasti čine sve kako bi se izbjegle zarazne bolesti iako postoje svi uvjeti za njihovo izbijanje s obzirom na veliki broj strvina koje plutaju poplavljenim područjem.

''Stanje je toliko dramatično da mnoge strvine vezujemo za drveće da ne otplutaju jer do njih ne mogu doći kamioni kako bi ih odvezli u Inđiju u Srbiju gdje je moguće sigurno uklanjanje, niti imamo suhoga tla gdje bi ih mogli zakopati'', rekao je Oršolić.

                Za plavljenje Posavske županije Oršolić je optužio federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kojemu je na čelu ministar Jerko Ivanković Lijanović, ustvrdivši da godinama nisu popravljena krizna mjesta na nasipima rijeka Save i Bosne.
''Da su ti nasipi bili kako trebaju biti, danas ne bi uopće ovdje imali poplave. Federalni ministar poljoprivrede je trebao sanirati ovaj nasip u svom mandatu. Ja osobno smatram da je on najodgovornija osoba'', rekao je Oršolić.

                Vlasti ove županije sada razmatraju da se nakon povlačenja Save probiju nasipi i omogući brže otjecanje voda iz poplavljenih područja Posavske županije''.

Nema komentara: