subota, 17. svibnja 2014.

I UKRINA SE IZLILA IZ SVOGA KORITA!

                 Prateći svakodnevne vijesti o katastrofičnim poplavama koje su zadesile cijelu regiju: BiH, Srbiju, Hrvatsku...sa strahom smo isčekivali kada će plimni val udariti po općini B.Brod i o rubove Novog Sela!
Pripreme za najavljenu proslavu ređenja prvog đakona u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, su tako proticale u gledanju u nebo, i u strahu od novih najavljenih kiša i loše prognoze vremena.
Na žalost - nije prošlo dugo vremena da je prvi vodeni val iz pravca Dervente ''dojurio'' do našeg sela, izlijevajući se preko obadvije svoje obale. Slično je bilo i sa vodama rijeke Savwe koja se izlila u Luščanima, Sijekovcu i u dijelu Poloja u istočnom dijelu općine, pa su dodatno  utvrđivani nasipi duž korita rijeke Save, a posebno u dijelu grada i Sijekovca.
                U Novom Selu je jučer u popodnevnim satima potopljen prostor Ukrinjara, pri čemu je onemogućen prilaz kućama Miljaka, Božića, Dujmića, Delija i Marića, te Soldana (na Vidovića rampi), u kojima se zateklo nekoliko povratnika koji nisu na vrijeme napustili svoje kuće.
Prema jutrošnjim informacijama, oni su svi još uvijek u kućama koje okružuje oko 80 - 100 cm vode, i nisu životno ugroženi!
Voda je jučer stigla i razlila se oko platoa kod bivše gostionice Pere Čabraje, pa sve do kuća Marka Stanića i Pave Čabraje, prijeteći kod bivših Jokića kuća da prijeđe na drugu stranu. Intervencijom općinskih službi sve do danas do dvanaest sati, voda je uglavnom zaustavljena, s tim što se prelila preko puta za Koraće, poplavivši prostor, sve do Vidovića rampe i dalje. U tijeeku noći, pristiglo je novih 50 cm vode, koja je zahvatila i prostor groblja u kojem se nalazi oko 20-25 cm vode!
Prema zadnjim informacijama, od jutros, vodostaj stagnira, što nije nikakva garancija za naredne sate i noć na nedjelju, kada će se znati više.
Za pohvalu je brza intervencija pripadnika interventne jedinice općinskog štaba Civilne zaštite i policije koji rade na učvršćivanju improviziranih nasipa na dijelu magistralnog puta (od skretanja za Koraće do Jularića kuća) i koji promet preusmjeravaju kroz sokak Odobašići  - Bilići i dalje prema Zborištu i Derventi.
                   Prema zadnjim informacijima, od 14 sati, evakuirani su i preostali mještani (Dujmići, Miljci...) uz napomenu da je zabilježen pad nivoa vode u blizini trgovine ''Lidija'',  od oko 12 cm.

                  Ovom prilikom obavještavam sve Novoseljane, da će se najavljena ceremonija ređenja prvog đakona u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, održati prema ranijoj najavi: u mjesnoj crkvi u Novom Selu, u 11 sati, a euharistiju će predvodit  kardinal Vinko Puljić, koji je već stigao u Novo Selo!

U nastavku pogledajte nekoliko kadrova poplavljenog Novog Sela:

Petak, 16.05.2014.

Improvizirani nasip kod Marka Jularića
Ulaz u sokak kod Marića i Delije (petak 17,30 sati)

Ovaj nivo vode bi se nekako i podnio..., ali u subotu u jutro:
Subota, 17.05.2014.




Ulaz u sokak kod Marića i Delija (subota 17.05.14. - jutro oko 9 sati)

Kovačevići (Geđani i Krnje) u blizini groblja


Groblje je nakon 2010.godine, ponovno pod vodom, ali ovaj puta ima znatno manje vode, ako to može biti utjeha.
Prijeteći nivo vode kod lokacije bivšeg mlina, pred ulazom u selo (kod Jularića)
I na lokaciji bivše gostionice, kod Pere Čabraje, voda prijeti magistralnom putu
Između Zdene Jokića i kuće Vlade Žilića (na drugoj strani), interveniralo se nasipanjem zemlje i šljunka
Od 10 sati jutros, u prekidu je i promet za selo Koraće i Baricu.

Nema komentara: