srijeda, 3. lipnja 2015.

KONAČNO NA SNAZI SPORAZUM O STABILIZACIJI IZMEĐU BiH I EU

U cilju pravovremenih i kvalitetnih priprema Bosne i Hercegovine za pristupanje članstvu Europske unije, nakon niza primjedbi i usuglašavanja stavova sa EU, konačno je deblokiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Republike BiH i EU.
O  deblokadi sporazuma, izvjestila je  agencija ''SRNA'', 01.06.2015. godine u ''Dnevnom avazu''. Tom prilikom objavljen je sljedeći tekst, koji prenosim u izvornom obliku:''Od danas je na snazi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, čiji je cilj priprema zemlje za buduće članstvo u Uniji.
- Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja okvir za odnose EU i BiH. Ovaj sporazum postepeno uspostavlja područje slobodne trgovine između EU i te zemlje - saopšteno je ranije iz Brisela.

Ovim dokumentom se "utvrđuju zajednički politički i ekonomski ciljevi i ohrabruje regionalna saradnja".

- U kontekstu pristupanja Evropskoj uniji, sporazum služi kao osnova za provođenje procesa pristupanja - navodi se u saopštenju.

Stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju daće okvir koji omogućava BiH ozbiljne iskorake i rad na potrebnim reformama, ocijenio je specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Wigemark je ranije kao ključne naveo ekonomske i reforme u sistemu socijalne zaštite, te one koje se odnose na vladavinu prava.

Ističući da mnogi u BiH žele da vide konkretan napredak u odnosima BiH i EU, Wigemark je naglasio da će neophodne reforme morati da budu u skladu sa standardima EU.

Specijalni predstavnik EU obećao je pomoć BiH da sprovede reforme.

Vijeće EU usvojilo je 21. aprila odluku o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH.''

Autor: Srna 

Nema komentara: