utorak, 24. svibnja 2016.

ROBERT GRGIĆ - ''KOD KUĆE JE NAJLJEPŠE''  

        Kada sam na ovom blogu, 11. rujna 2014. godine objavio post pod nazivom  ''CARPE DIEM'' - svečana sala obitelji Grgić, - nisam očekivao da će taj post izazvati interes preko dvije tisuće posjetitelja, te da će se o ovoj povratničkoj obitelji iz daleke Australije, u koju su se zaputili nakon rata u Bos.Posavini, pisati članci i u dnevnim novinama i na njihovim portalima, kao o primjeru održivog povratka i uspješnog poslovanja, i na ovim našim prostorima.

Vidjevši na portalu - mojahrvatska.vecernji.hr, kratak intervju sa Robertom Grgićem, koji je objavio Vedran Balen, odlučio sam tekst intervjua u cijelosti preuzeti:

Brođanin se vratio iz Australije i otvorio salu za svatove

Robert Grgić ostavio je dobro plaćen posao u Australiji i vratio se u Hrvatsku gdje je pokrenuo obiteljski biznis organizacije svadbi, krstitki
Brođanin se vratio iz Australije i otvorio salu za svatove

Foto: Ivica Galović/PixsellU vrijeme kada val mladih ljudi iz Hrvatske i osobito Slavonije, gotovo svakodnevno, odlazi diljem svijeta, nije lako pronaći nekoga tko se vratio. Pa ipak, Robert Grgić (35) prije nekoliko godina, s obitelji se vratio iz Australije u Slavonski Brod, gdje je započeo novi život i pokrenuo obiteljski biznis.
Ne padaju milijuni s neba
S tri godine mlađim bratom Ivicom, u kolovozu 2014. kupio je do tada nekorišteni poslovni prostor i otvorio salu za organizaciju svadbi, proslavu krstitki, pričesti, krizmi, rođendana i drugih svečanosti.
"Ne mogu se požaliti, posao ide doista dobro. Potražnja je veća nego što smo se nadali. Samo ulaganje je poslovna tajna, ali mogu reći da smo već prve godine poslovali pozitivno", zadovoljan je Grgić. Brođanin je u Australiju otputovao još 1993., ali već tada je razmišljao o tome kako će se jednog dana vratiti. Bitno je, kaže, da čovjek sam spozna što je to što u Hrvatskoj nedostaje, koji posao može otvoriti i čime se baviti da bi to bilo uspješno na duge staze.
U Australiji je kao diplomirani kriminalist radio u forenzičkom uredu. Plaća je bila pristojna, znatno veća nego za isti posao u Hrvatskoj. Istina je, kaže, da je zemlja klokana jedna od najvećih i najuspješnijih ekonomija i jedna od deset najboljih zemalja za život na svijetu, ali ni tamo milijuni ne padaju s neba. Bitno je da čovjek sam spozna što je to što u Hrvatskoj nedostaje, koji posao može otvoriti, kaže Robert Grgić. "Ako želite nešto steći u životu, bolje vam je u Australiji, ali samo ako radite 12 sati na dan,pa i više. Tamo se svakako radi više i svakodnevno, uključujući i vikende. Međutim, ako kanite raditi osam sati, onda vam je bolje ostati u Hrvatskoj", dodaje Grgić. Ono što je njega najviše vuklo natrag u Hrvatsku bila je nostalgija. Nedostajale su mu uobičajene i male životne radosti poput bijelog Božića, godišnjih doba, jezika, običaja i našeg mora, za koje kaže da je najljepše na svijetu.
Svjestan što ga čeka
Kada se posljednji put vratio iz Australije 2011. godine, shvatio je da je njegovo mjesto ovdje i odlučio ostati za stalno. Onima koji također sanjaju o povratku preporučuje, ipak, da prvo o svemu dobro razmisle. "Ja sam znao kakva je situacija u Hrvatskoj i što me ovdje čeka. Bilo mi je jasno da je ovdje plaća pet puta niža, nezaposlenost tri puta veća i da ću neke papire koje bih u Australiji izvadio u trenu ovdje 'ganjati' mjesecima. Kada se pomirite s tim i prihvatite da je to tako, onda je sve mnogo lakše", ističe Brođanin.

(preuzeto sa portala: Mojahrvatska.vecernji.hr)

Nema komentara: