petak, 13. travnja 2018.

ŽELIMO LI UREDNO GROBLJE U NOVOM SELU?


U dogovoru sa Savjetom MZ Novo Selo,
piše: Jozo Kovačević
                                                                                                                                                                                                                                                                          

Mjesno groblje i kapelica u Novom Selu



Ovako lijepo i uredno još uvijek izgleda mjesno groblje u Novom Selu. Zahvaljujući svima nama koji smo u mogućnosti brinuti o grobovima naših pokojnih. I radom i materijalnim potporama, zahvaljujući čemu imamo jedno od najuređenijih i najodržavanijih groblja u ovom dijelu Posavine... 
Ne tako davno, do grobova naših pokojnika smo dolazili s pomoću raznog alata: sjekira, kosa pa čak i motornih pila! 
Ne želimo to valjda opet!!!


Danas, imamo zaista uredno groblje, za čije održavanje trebamo godišnje izdvojiti minimalno 100,00 kuna po obitelji i naravno potruditi se da stare cvjetne aranžmane i lampione uklonimo i odložimo na, za to predviđeno mjesto a ne da sav otpad odlažemo uz groblje, duž prilaznog puta ili pak uz baru sa južne strane groblja.
                 Ne, to ne smijemo dozvoliti, i zato vas pozivam sve, dragi moji Novoseljani i svi ostali koji imate grobove vaših najmilijih u groblju u Novom Selu, da se odazovete apelu Savjeta MZ Novo Selo i da izmirite godišnje uplate, direktno kontaktirajući predsjednika Savjeta MZ Damira Bilića-Đanca (mobilni: 098 604-568) i tajnika Savjeta MZ Franju Dujmića (mobilni: 098 163-6891), ili da uplate izvršite putem žiro računa koji se nalazi na stranicama ovog bloga, pod linkom: Savjet Mjesne zajednice Novo Selo, gdje možete pronaći potrebne kontakte. 
Podsjetili su me, da će se o svemu, zainteresirani  moći informirati i na FB-profilima spomenutih, ali i na FB-stranici MZ Novo Selo.

                Iz Savjeta MZ Novo Selo, upozoravaju da su, osim ne redovitih uplata mještana, suočeni i sa problemom odsutnosti sadašnjeg župnika, zbog čega, dolazi do kršenja pravila izvođenja radova obnove nadgrobnih spomenika, te samog pokopa pokojnika, kada se unatoč postojećem ugovoru o koncesiji, u groblju događaju slučajevi ne prijavljenog i ne odobrenog iskapanja grobova i ukopa pokojnika od strane drugih, ne ugovorenih pogrebnih poduzeća!
Ovdje ne navijam niti za koga, ali tome se mora stati na kraj, jer procedura je davno utvrđena i svi je vrlo dobro znamo. U protivnom, svaka samovolja vodi neredu i prepuštanju groblja ''NIKOME'', odnosno divljoj prirodi i samovolji pojedinaca.
Nadam se da to ne želi nitko od iskrenih Novoseljana, i da ih ne zanima kako će se koncesionar zvati, i tko će to raditi, već da se to radi kako je dogovoreno,  sada sa aktualnim  i sutra s nekim novim koncesionarom.

               Na kraju, podsjećam vas sve da su uokolo grobova, nakon uskrsne posjete groblju ostali razbacani  lampioni i razni aranžmani koje je vjetar porušio, što će biti smetnja kod košenja trave.
Zato, svi mi koji smo bliže Novom Selu, potrudimo se da očistimo barem dio uz ''svoje grobove'', pa i po nešto uz susjedne parcele, pogotovo one koje nitko ne posjećuje!
(Osobno sam napunio jednu veliku vreću spomenutog balasta i odložio u kontejner, a ne uz put!!!)
               










Srdačan pozdrav svima, uz ove dvije zadnje fotografije koje pokazuju mjesto odlaganja i mjesto gdje ne treba odlagati balast, a ujedno svima poziv da se u što većem broju okupimo 08.lipnja 2018. godine na proslavi patrona naše župe!

Nema komentara: