četvrtak, 16. listopada 2014.

O IZBJEGLIM I RASELJENIM, BIH IZBORIMA I RAKIJI!

Napisao: Jozo Kovačević


                 Danas, već davnog 14.ožujka 2010. godine, na blogu napisah i objavih članak pod nazivom ''Povratak - Ima li nade za nas?'', ( http://novo-selo.blogspot.com/2010/03/povratak-ima-li-nade-za-nas.html), ''vidovito'' predskazujući skoro održavanje Donatorske konferencije za rješavanje izbjegličko-raseljeničkih pitanja u cijeloj regiji.
Očekivalo se naravno,  da nakon okončanih predstojećih Općih izbora te 2010. godine, konačno profunkcioniraju svi nivoi vlasti (a u BiH ih ima kao u priči!) te da se konačno, tamošnja 
svakovrsno beznadna situacija, pokrene s mjesta.
Ali - nije se dogodilo  ništa! Ili bolje reći, dogodilo se ''Veliko'' NIŠTA!
Još kada tadašnji parlamentarni pobjednici, ne uzmogoše formirati vlast punih 16 mjeseci, svima  postade jasno, da još četiri godine odoše u vjetar! Raseljenim i izbjeglim BiH državljanima koji iskazaše namjeru da se vrate na ''svoje'', nadu produžiše čak 350 visokih državnih zvaničnika iz 41 zemlje, učesnika REGIONALNE DONATORSKE KONFERENCIJE koja je održana u Sarajevu 24.04.2012. godine.
Obećaše tada, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori da će promptno riješiti stambeno zbrinjavanje ukupno 74 000 osoba, raseljenih na području bivše države tijekom ratnih sukoba s početka 90-tih! Za tu namjenu obećaše izdvojiti više od 300 miliona eura, uključujući i oko 230 miliona eura Europske Unije. Program je predviđao realizaciju u okviru 3-5 godina, a još uvijek nema nikakvih konkretnih pomaka.  
                ... Nakon nedavno okončanih još jednih Općih izbora u Bosni i Hercegovini, narod u oba entiteta s pravom se pita - Ima li nade za BiH, a posebno odjekuje pitanje - ''Ima li nade za izbjegle i raseljene?'' Jer njihove oči su uvijek uprte u aktualnu vlast, bez obzira koja opcija ju obnaša. 
Iako se još ne znaju službeni rezultati ovih zadnjih izbora, ipak se do danas zna barem nešto:   poznati su članovi tročlanog predsjedništva BiH, i po svemu sudeći to su: Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić, dok će Milorad Dodig i dalje biti predsjednik manjeg BiH entitea. Bez obzira na sve, svi se pitamo hoće li vlast biti uspostavljena u nekom razumnom roku, a ne kao prije četiri godine, i hoće li to za zemlju i za napaćeni BiH narod biti napredak ili nazadovanje?
Hoće li se ''ovi novi'' staviti u funkciju razvoja zemlje i njenog napredka ka euro-atlantskim integracijama, a ne ka ''rodovsko-kumovskoj'' zajednici! Dali će se izboriti za dostojan status države BiH koju će predstavljati i voditi u narednom periodu, te kako će se legitimirati kod svjetskih ''donatora'',  da se donirana sredstva za rješavanje gorućih problema u gospodarstvu, a posebno spomenuta sredstva prikupljena nakon donatorske konferencije za rješavanje stambenih problema raseljenih, konačno troše namjenski, a ne za dnevnice i troškove raznoraznih monitoringa i vizitatora iz sveprisutnih organizacija UN i međunarodne zajednice, koji su zaduženi za kontrolu i realizaciju spomenutog programa stambenog zbrinjavanja! 
... Ma pitanje je, hoće li novoizabrani  uopće moći međusobno komunicirati a da pri tom ne pokažu ''stranu kojoj pripadaju''? Znaju li oni uopće za rakiju, tu profinjenu dušu Bosne?
U Lovrenovićevom romanu - ''Bosanski Hrvati'', naiđoh na zgodnu opasku autora, koji u kontekstu opisa zajedničkih crta svih Bosanaca, napisa:

              ''...Mnogo čvršće nego što su ih svjetonazorske stvari razdvajale, Bosance svih vjera je u prateru svakidašnjice često spajala - rakija. U zlu i dobru, rakija je profana duša Bosne''.

I stvarno,  u Bosni je uvijek sve išlo uz rakiju. U zlu i u dobru, i rođenje i smrt, razum i ludilo! Sve je uvijek bilo povezano sa ''rakijom nad kojom nema junaka''!
Mogu li konačno, barem ona trojica u predsjedništvu sjesti kao ljudi, pa ''uz rakiju i mezu'' dogovoriti se kao ljudi i pravi  Bosanci, a ne da cijeli mandat sjede kao rogovi u vreći, nastojeći što više oponirati jedan drugom u ''korist vlastite štete''!!!
Kada bi htjeli - mogli bi. Samo, bojim se da to nikoga od ''pobjednika'' previše ne brine, jer bitnija je pozicija od opozicije! 
Sve drugo - pa i rakija, ostat će za druga vremena i drugu nafaku!
Jebiga, tako je u našoj Bosni!
                                                                                                                                                         

Nema komentara: