subota, 14. siječnja 2012.

HOĆEMO LI DOZVOLITI DA NAM OČIŠĆENE OKUĆNICE OPET ''POJEDE'' TRAVA I TRNJE?


Uobičajenim ritualom, obilazim selo, i uočavam da su mnoge okućnice vrlo uredno održavane, pa čak i neke koje uopće nisu niti obnovljene! Uz neke takve neobnovljene, vidljive su poorane bašče, ali i nešto veće parcele na kojima će se valjda nešto i posijati.
Ružno je pak vidjeti obnovljeno a ne održavano, i ponovno zapušteno imanje.
A ima i takvih!
Svi koji tamo stalno odlaze, bore se sa raslinjem svih vrsta koje se nemilice širi. 
Kao da Motajica sa svojih obronaka stalno spušta u plodnu Posavsku ravnicu novo korijenje ostruge i trnja, rakite, bagrema, topole, 'bratove trave' ...  
Dok se vozim iz Broda prema Novom Selu, često sa čuđenjem gledam uz put:  međa gdje je nikada nije bilo! Na njivi koja je ranije orana i sijana, vidim skoro šumu - gdje je nikada nije bilo, i često se i sam zapitam,  kažnjava li nas to nemilosrdna Motajica za našu ne brigu, i prijeti li da se spusti sve do obala Ukrine i do samog sela.
Da li će se još i priroda iskaliti na selu i njegovoj okolini, ovisi dosta i o nama. Meni jedino preostaje da vjerujem,  da će se naći i snage i vremena, ali i ljubavi prema rodnom kraju, te da ćemo svi iskoristiti sadašnje lijepo vrijeme za detaljnije ''interveniranje'' u okućnice i dio prirode koja je u njihovoj blizini. 
Protekle 2011. godine,  smo pokazali i dokazali, da nam je stalo do'našeg svetog novoseljanskog tla' na ponos svih Novoseljana. 
Proslava stogodišnjice novoseljanske župe, kada je skoro cijelo selo primjereno uređeno i očišćeno,  na ponos je svih:  i onih koji tamo stalno borave i žive, i onih koji tamo redovito dolaze i čiste i uređuju svoje okućnice i mjesno groblje, ali i onih koji su daleko od Novog Sela i svesrdno pomažu da se svi tamo osjećaju ugodno i lijepo!
Zato, nemojmo dozvoliti da ponovno moramo raditi ono što smo krvavih žuljeva već uradili.
Otiđimo i obiđimo svoje, počistimo ono što je priroda ponovno preuzela svojom 'divljom i hirovitom dušom' , jer jedino tako zadržavamo nadu da ćemo se i na ljeto, imati gdje okupiti i družiti.
Jedno je Novo Selo ... tamo uz desnu obalu lijepe Ukrine, ako ne želimo to zaboraviti!!!

Nema komentara: