nedjelja, 26. veljače 2012.

KROZ GAJEVE DO LEGENDARNE ''SULJAGINKE'' I NAZAD...

Pritisnut ugodnom toplinom, veliki i duboki snijeg polako nestaje sa tla.
Prilika je to za obilazak i analizu,  do sada neobiđenog u našem selu.
Te subote, 25. veljače, odlučio sam se za ''vizitu'' poznatih hrastovih šuma, koje smo mi, uvijek zvali po njihovim vlasnicima: ''Čugurov gaj'', Svrakin gaj'', ''Bilića šume'', i posjetu poznate njive Mijata Đakovića, koju smo prosto, po nekom starom vlasniku zvali - ''Suljaginka'' ... 
Nekada su to bila područja gdje se između hrastova kosila trava (''Svrakin gaj''), i gdje je bilo na desetke, mnogi kažu: ''preko 70-godina starih hrastina!''. 
A na ''Suljaginki'', svako ljeto igrao se nogomet, i to uvijek ''oženjeni'' - ''neoženjeni''. Skupljalo se tada na toj njivi po stotinu navijača i promatrača iz našeg kraja, praveći takav štimung i galamu, da se čula do Ukrine!
A danas, sve uništeno, devastirano, razbacanih ostataka zdrave hrastovine nema gdje nema! Ne odveženi trupci i panjevi - svjedoci postojanja pravih starih hrastova skoro protruli ....Oko njih - novi, mladi visoki i uspravni hrastovi i ostalo obnovljeno drveće.
Rijetko tko od vlasnika da i obilazi svoja ''imanja''. Samo lovci, u potrazi za lijepim doživljajem i rijetkom divljačim, koja se od nedavno nastanila i u ovim krajevima.
Nigdje one predratne čistine sa koje se skupljalo sijeno usred šume! Nema niti graje... a''Suljaginka'' zarasla u novu, mladu šumu, koja guta više od 70 dunuma, nekada čiste i ravne ispaše... postupno - nestaje!!!


Ovako je to izgledalo, viđeno mojim objektivom:

Put od Božića do Bakrača



Ostaci panjeva dokaz su nekadašnjih 'hrastina' u Bilića šumama, 'Čugurovom' i 'Svrakinom gaju'!



Po mjeri izrezani trupci stoje i trunu, a unaokolo leže ostaci porušenih hrastova sa trokovima.

''Suljaginka'' ispod snježnog pokrivača, i zaogrunta mladom šumom, sa svih strana, više liči na proplanak nego na nekadašnjih 70-tak dunuma čiste kosnice i pašnjaka!



Kao iz inata, nova i mlada, uglavnom grabova šuma, čista i uspravna, širi se prostorom spomenutih gajeva i šuma, čekajući stare ''gruntovne'' vlasnike

Nema komentara: