nedjelja, 16. prosinca 2012.

''NIKIN SOKAK'' - NOVO SELO

Uvažavajući  primljeni poziv da posjetim ''Nikin sokak'' u Stanićima, zaputio sam se kroz selo, tog kišovitog  i prilično jugovnog subotnjeg prijepodneva.
Prvenstveno me zanimao ''Nikin sokak'', i novosti o kojima sam pretpostavljao, zahvaljujući  jednoj mail-poruci, od prije nekih mjesec dana.. 
Zato se zarekoh da neću spominjati niti jedan drugi dio sela! Samo ću o tom novom novoseljanskom sokaku - ''Nikinom sokaku!''
Vođen mišlju o Nikinoj nedavnoj sahrani, zapitah se - hoće li njegovi nastaviti sa započetim poslom u Stanića sokaku, u Novom Selu? Hoće li djeca imati volje kao i njihov pokojni otac? 
Dok se vozim prema njihovoj kući,  prisjećao sam se naših školskih dana, odrastanja, izbjeglištva i s koliko je ljubavi i volje govorio o povratku, u rodno selo... 
Pred očima su mi se mijenjale slike njegove upornosti i volje dok je čistio podivljale njive, ovratine, kanale, dok kosi igralište... Nevjerojatno koliko je ''odanosti i prkosa''  unosio u svaki pokret, kojim je temeljito uređivao svoje zapuštene njive. 
Došavši pred kuću, zatičem mu tamo suprugu, sina, oba brata, nećake. Sve je uredno i na mjestu kao i prije par mjeseci. 
Iz razgovora se da naslutili da razmišljaju o pokretanju nekakvog posla i kako privući u selo više mladih, kako ih zaposliti i zadržati tu, u Novom Selu...
Tko zna, možda se već nešto pokrene na godinu, a nitko sretniji od nas novoseljana da i to doživimo!...
Iznenađen jednim  lijepim natpisom na daski, prikačenoj uz rasvjetni stup, i koji namjernika obavještava da je pred ulazom u ''Nikin sokak'' što ga postaviše Nikini, - odlučih napraviti još nekoliko fotografija koje oslikavaju, novoseljansku zbilju... toga sumornog i jugovnog subotnjeg prijepodneva! 

Putokaz, neposredno prije ''novog'' sokaka i kuće Nikice Stanića,
Kažu da je i ova sjenica, sagrađena na mjestu gdje završava Rubilski a počinje Stanića sokak,  rezultat Nikine ideje i rada, gdje su se svi rado okupljali!
Ovo je primjer obnove ''vlastitim sredstvima''! Naime, dok čeka nastavak isporuke ostatka materijala od Vlade RH, na koji čeka od svibnja 2010. godine, Augustin Stanić je u vlastitoj režiji sagradio ovu dvorišnu. Naravno i ovo je u istom sokaku, u Stanićima!



Volje za obnovom ne nedostaje u ovom dijelu sela.


Nekoliko kadrova snimljenih u dolasku do ''Nikina sokaka''.
Prilazeći selu od kuće Peje Teglje, prema Dujmićima i Božićima...
Oblačno i kišovito vrijeme, ponudilo je i maglu koju sam pokušao ''uhvatiti'' na povratku u Tatar!

2 komentara:

Anonimno kaže...

Super lijepo oslikano, pejsaz, ali zapinje , komentari ne mogu bez nadimaka. Nije moguce za sve pisati komentar, ali nije uzalud tvoj put snimanja, i prije sam ulijecao i pregledao, vjerujem da tako ima i drugih, koji ne pisu koment.Zivio.

admin kaže...

Hvala prijatelju na iskrenim riječima podrške!
A nadimci u obrazloženjima... Ma to je naša specifičnost, i nastojim ih stavljati u razuman i prihvatljiv kontekst kako bi sve bilo prepoznatljivije!