utorak, 19. travnja 2016.

LOKALNI IZBORI U B i H, U LISTOPADU 2016. GODINE



Napisao: Jozo Kovačević

Iako je tek druga polovica travnja mjeseca, na raznim političkim nivoima već se raspravlja o predstojećim, ovogodišnjim LOKALNIM IZBORIMA u Bosni i Hercegovini, te o možebitnim kombinacijama predizbornih koalicija, koje bi mogle ugledati ''svjetlo dana'' početkom listopada ove godine.

Naime,  ove će se godine prve nedjelje u mjesecu listopadu, odnosno 02. listopada 2016. godine održati LOKALNI izbori, iako, istina još uvijek nisu raspisani. Očekuje se da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, odluku o raspisivanju lokalnih izbora donese 04. svibnja 2016. godine.
Na listopadskim izborima ćemo birati lokalne uprave općina, gradova i Brčko-distrikta, što znači biranje oko 140 načelnika općina i gradonačelnika, zatim članova 132 općinska vijeća, te članova Skupštine Brčko-distrikta, zatima skupštine gradova Banja Luke, Bijeljine, Doboja, Tuzle, Zenice, Širokog Brijega, Prijedora, Trebinja i Bihaća.
U skladu sa našim bosanskim ''izbornim specijalitetima'', i ovaj puta će se moći glasovati  na dva načina: - putem pošte, ali i onim uobičajenim, i za mnoge jedinim ispravnim,  izlaskom na glasačka mjesta.
Poštom će glasovati svi građani Bosne i Hercegovine koji to žele, a žive u inozemstvu i znaju da na dan izbora neće moći biti u Bosni i Hercegovini,  ili još uvijek nisu ishodili BiH osobne iskaznice. Pretpostavlja se da će izborna procedura biti kao i ranijih godina, i u skladu sa određenim rokovima koje će pred privremeno odsutne građane, postaviti Centralna izborna komisija.


                       Iako ovogodišnji lokalni izbori još nisu službeno raspisani, mnoge političke stranke i postojeće koalicije se užurbano preslaguju i prestrojavaju, tako da će biti interesantno vidjeti '' tko će s kim'' na predstojećim izborima za članove lokalne uprave, kako u BiH, tako i u njenim entitetima.
S posebnom pažnjom se prate međustranački dogovori na državnom nivou, na zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima, kako na ljevici, (SDP BiH i DF) tako i na desnici, koju  će vjerojatno predvoditi SDA i Radončićeva SBB.
                       Što se tiče HDZ BiH, očekuje se da će ova stranka na lokalnim izborima nastupiti zajednički sa ostalim strankama, inače članicama Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a).

                       Posmatrajući trenutne političke i stranačke saveze u manjem BiH entitetu, u RS-u, pretpostavlja se da će na predstojeće lokalne izbore, srpske stranke izaći najvjerojatnije u dva bloka:  onom, utemeljenom početkom godine, pod nazivom ''Savez za promjene'', koju predvodi Srpska demokratska stranka, a čine je Narodni demokratski pokret, Srpska radikalna stranka RS, i Napredna Srpska.
Nasuprot njima, vjerojatno će biti stranke trenutno vladajuće koalicije RS-a, koju čine SNSD Milorada Dodika, zatim DNS i SP RS.
Za pretpostaviti je da će se hrvatske stranke ili najavljene koalicije hrvatskih stranaka, koje će učestvovati sa svojim listama na izborima u RS-u, naknadno prikloniti jednoj od opisanih opcija.

                       Naše, posavske glasače koji eventualno razmišljaju o izlasku ili neizlasku na predstojeće izbore, treba podsjetiti da su ovi lokalni izbori posebno važni, jer da bi moglo doći do prekretnice u našem kvalitetnijem predstavljanju u lokalnoj upravi, potrebno je da imamo više vijećnika koje možemo dobiti jedino s pomoću VIŠE GLASAČA, odnosno njihovih ''RUKU'' !
Kao i u sindikatima: ''sindikat je jak onoliko koliko ima ruku iza sebe!''
Tako će biti i sa našim budućim vijećnicima i ostalim izabranim predstavnicima u lokalnoj upravi.

Sve informacije i tijek zbivanja oko lokalnih izbora u BiH u 2016. godini, možete pratiti na BiH portalima i elektronskim medijima, a važnije novosti, objavljivat će i novo-selo.blogspot.
 

Nema komentara: