srijeda, 28. studenoga 2012.

''SAHRANITE ME U NOVOM SELU!''

22. lipnja 1994. godine, u njemačkom gradu Mulheimu je umrla novoseljanka Manda DELIJA, rođena Kovačević, čija je jedina i zadnja želja bila, da je  djeca sahrane u novoseljanskom groblju, uz muža Ivu...

Manda je rođena 1922. godine u Novom selu, i u braku sa Ivom Delijom je imala dvoje djece: sina Nikicu i kćerku Ankicu, udanu Djaković.
Nakon smrti muža, 1947. godine, Manda je ostala udovica do kraja života, odana svojoj djeci i njihovoj budućnosti.

Zbog njih je 1968. godine odlučila napustiti i rodno selo, i privremeno preseliti  u Njemačku, gdje je ostala sve do svoje smrti. 
Ratne neprilike koje su harale našom Posavinom i cijelom Bosnom, prisiliše njenu djecu, da je 1994. godine privremeno sahrane u Njemačkoj, odlučni da ispune njenu zadnju želju i da je ''prenesu'' u rodno selo!

                      ''Neću imati mira dok mi majka ne bude u grobnici uz tatu Ivu'' - govorila je kćerka Anka, koja zajedno sa bratom Nikicom odluči, da nakon punih 18 godina, ekshumiraju majku i prenesu njenu urnu u novoseljansko groblje.
Njihovu odlučnost i inicijativu su podržala njihova djeca, a pomogli su BiH konzulat i njemačke vlasti.




Zahvaljujući tome, u predvečerje Dana mrtvih, 27.10.2012. godine, urna sa pepelom je položena u obiteljsku grobnicu na mjesnom groblju u Novom Selu.                   

Prethodno je u pratnji unuka i djece,  urna prevežena iz Njemačke, a dočekana je u njenom rodnom Novom Selu, u obnovljenoj kući sina Nikice.  Nakon toga je, uz službu mjesnog župnika i prisustvo mnoštva rodbine i mještana, prevežena i položena u obiteljsku grobnicu, onako kako je to Manda i željela.
Svi prisutni su bili dirnuti gestom i riječima njene djece:
''Draga majko, hvala ti na svemu, evo sada konačno ispunjavamo i tvoju zadnju želju!''

Ovo je još jedan dokaz odanosti rodnom selu i zavičaju, na ponos Mandine djece i njenih unuka!

Napomena: fotografije i tekstualne podatke dostavili:
                   unuci - Katica i Jozo Djaković, iz Mulheim an der Ruhr, Njemačka.

Nema komentara: