subota, 6. veljače 2016.

OBAVIJEST KOORDINATORA ZA DEMINIRANJE ODSJEKA CZ OPĆINE BROD

                  Od stručnog suradnika i koordinatora za deminiranje u Odsjeku civilne zaštite općine Brod, gospodina Jovana Srijemca, stigla je informacija o obavljenim poslovima prikupljanja i uništavanja pronađenih minskoeksplozivnih sredstava, konkretno kasetnog streljiva, na području MZ Novo Selo. 
Uz informaciju o rezultatima dosadašnjeg rada, te planovima za nastavak radova u MZ Novo Selo, koje provodi  Norveška humanitarna organizacija - NPA, iz Odsjeka CZ općine Brod dostavili su nam i nekoliko fotografija pronađenih, uglavnom kasetnih neeksplodiranih sredstava na području Novog Sela. 
Upravo te fotografije mogu biti dobar način prepoznavanja sličnih ''kasetnih ostataka'', a priložene upute će koristiti u daljnjem postupanju u slučaju pronalaska  spomenutih neeksplodiranih sredstava. 

Kontakt telefoni za prijavu Odsjeku Civilne zaštite ili MUP-a:  
            053/610-984 i 053/611-182.

Priloženi tekst i fotografije, prenosim u cijelosti, i u originalnoj verziji:


Humanitarna organizacija “Norveška narodna pomoć“ (NPA) – Program pomoći u BiH  sa sjedištem u Sarajevu, obavijestila je Odsjek za poslove civilne zaštite opštine Brod da  su deminerski timovi ove Humanitarne organizacije u okviru “Programa humanitarnog razoružanja“ u Bosni i Hercegovini na području Broda do 23. decembra, odnosno kraja sezone deminiranja za 2015. god., završili sa provedbom čišćenja, prikupljanja i uništavanja zaostale kasetne municije i tehničkog izviđanja na dijelu područja Novog Sela, odnosno zadatka i lokaciji “Novo selo –zadatak br.2 ”.
Do kraja deminerske sezone  u 2015. god. očišćeno  je ukupno 315,779 m² rizične površine. Kao rezultat sprovođenja tih aktivnosti, deminerski timovi su pronašli i uništili 54 neeksplodirane kasetne bombe i 4 komada  različitog  NUS-a.
Ovim su ujedno stvoreni uslovi za bezbjedno kretanje stanovništva radi privođenja namjeni na očišćenom dijelu  deminiranih  zemljišnih indiviudualnih  površina.
S obzirom na činjenicu da u MZ  Novo Selo i dalje postoji znatan broj minski sumnjivih i rizičnih lokacija, ova Humnitarna organizacija se zbog toga obraća molbom za emitovanje kratkih bezbijednosnih poruka stanovništvu  putem  lokalnih  medija.
Bez obzira na znatno očišćene površine u 2015. god. , te planiran skori nastavak aktivnost na deminiranju, kada se stvore povoljni vremenski uslovi, lokano stanovništvo Novog Sela  potrebno je dodatno upozoriti bezbijednosnim porukama, koje imaju za cilj, podizanje svijesti na opasnost od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava, a njihov  sadržaj  je  sledeći :
Mine i neeksplodirana ubojita sredstva su stalna prijetnja, te je potrebno poštovati sljedeća uputstva:
  • Prije odlaska u nepoznato područje obavezno se upoznajte sa minskom situacijom terena u nadležnoj civilnoj zaštiti opštine!
  • Minske oznake predstavljaju rizične površine!
  • Ne ulazite u minski obilježena i zabranjena područja!
  • Ne uništavajte minske oznake ili oznake neeksplodirane ubojitih sredstava.
  • Ne podižite nepoznate i sumnjive predmete sa zemlje!
  • U slučaju pronalaska sumnjivog eksplozivnog sredstva odmah o tome obavijestite Civilnu zaštitu opštine ili Policiju !
Ovim putem Odsjek za poslove Civilne zaštite ujedno još jednom obavještava Brodsku javnost, lokalno stanovništvo MZ-e Novo Selo i drugih MZ-a, da  se u slučaju  potrebe za dodatnim informacijama ili njihove međusobne razmjene o prisustvu mina, neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) ili izuzetno opasne Kasetne municije na njihovom području, obrate Odsjeku za poslove civilne zaštite opštine Brod ili nas kontaktiraju na telefone: 053/ 610-984;  611-182''. 












Nema komentara: