nedjelja, 24. srpnja 2016.

OTKRIVEN SPOMENIK POGINULIM NOVOSELJANIMA!

Kao što je i najavljeno, jučer 23. srpnja 2016. godine, u Novom Selu je u prisutnosti obitelji poginulih Novoseljana, gostiju i mještana Novog Sela, svečano otkriven i posvećen spomenik za sve poginule mještane u zadnjem, ali i u svim ratovima koji su se odvijali u 20. stoljeću na ovim prostorima. 
Nositelji aktivnosti su bili Udruga povratnika i Savjet MZ N.Selo, a posebno zaslužnim donatorima i mještanima koji su nesebično materijalno pomagali dovršetak radova, upućene su riječi zahvale i dodijeljene zahvalnice. Ovom prilikom posebno je istaknut doprinos naših Novoseljana iz Švedske i daleke Australije, koje su animirali Štefo Stanić i Veselko Odobašić.
                 Otkrivanju spomenika  prethodila je misa u mjesnoj crkvi, gdje su pročitana imena poginulih, a nakon mise je po vojnom protokolu i uz prisustvo počasnog voda OS BiH, uz intoniranje himni, izvršeno otkrivanje spomenika, ispred kojeg su se našla 37 upaljena lampiona sa imenima poginulih branitelja Novog Sela, te zajednički lampion za 20 poginulih civila u zadnjem ratu.
                Spomenik su zajedno otkrili Damir Bilić, predsjednik Savjeta MZ i Ivo Mijić, Novoseljanin, koji trenutno obnaša dužnost predsjednika SO Brod, a i predsjednik je Općinske organizacije HDZ. 
Upravo zahvaljujući angažiranju i upornosti gospodina Ive Mijića, da se započeta gradnja spomen obilježja konačno dovrši, te uz veliku pomoć Udruge povratnika Novo Selo na čelu sa predsjednikom Franjom Dujmićem, možemo biti ponosni na ovom lijepom spomen obilježju smještenom u krugu župnog kompleksa, između dvorane i mjesnog doma. Ako je suditi po informacijama dobivenih od gospodina Mijića, planira se nastavit  sa daljnjim uređenjem okoliša spomenika što bi kroz izvjesno vrijeme zaokružilo sve planirano u vezi ovog spomen obilježja.
                Vijence su položili, predstavnici obitelji poginulih Novoseljana, predstavnici udruga proisteklih iz domovinskog rata, zatim posebni izaslanik predsjednice RH, predstavnici Ministarstva obrane BiH, predstavnici HDZ BiH i županije BP te grada Slavonskog Broda i posebno izaslanstvo HDZ Dervente. Vijence su položili i predstavnici Udruge povratnika Kuljenovci i predstavnica majki poginulih branitelja.
Nakon polaganja vijenaca, u prostorijama Doma, prigodnim riječima prisutne su pozdravili Franjo Dujmić ispred Udruge povratnika i Odbora za gradnju spomenika, te Ivo Mijić koji se dirljivim riječima sjetio svih poginulih suboraca.
Cijeli događaj su popratili predstavnici HTV-a i ostalih tiskanih medija, uz već uobičajene kroničare novoseljanskih zbivanja, administratora ovog bloga i Tomislava Odobašića koji je kamerom snimio cijeli događaj.

U nastavku pogledajte  nekoliko fotografija sa tog događaja, uz zahvalu Tomislavu Odobašiću koji je velikodušno ustupio dio svojih fotografija:























Nema komentara: