četvrtak, 8. listopada 2020.

PRIČA O MLADOJ NOGOMETNOJ REPREZENTATIVKI ANTONELI BLAŽEVIĆ

(Članak preuzet sa Društveno-kulturne platforme za Bos.Posavinu)

NADA POSAVINE: Antonela BLAŽEVIĆ

Piše: Jozo Kovačević

         Posavsku ravnicu, narod je kroz stoljeća svoga obitavanja na tom prostoru, često napuštao ali se i vraćao, vjerujući u onaj iskonski zov rodne grude i zavičaja. Mnogi su naravno, ostajali u novim životnim odredištima, ali miris zavičaja je ostajao u svim njihovim osjetilima, u srcu i duši. Toga okusa se teško riješiti, pa i danas, bez obzira gdje se nalazili: u zavičaju, blizu ili daleko, svi nosimo samo lijepe slike i sa velikom ljubavlju ih predajemo onima najmlađima. Onima, koji Posavinu znaju samo po pričama. A oni, zauzvrat nastavljaju čuvati i pronositi uspomenu na zavičaj svojih predaka…

     

        Takva je i ova današnja priča koja govori o još jednoj mladoj osobi, šesnaestogodišnjoj Antoneli BLAŽEVIĆ, mladoj nogometašici ŽNK Osijek, i sada već stalnoj članici ženske nogometne reprezentacije Hrvatske U-17.

Antonela je rođena 2004. godine, a njeni roditelji Zvonko i Anica rođena Mijić,  Novoseljani su po rođenju, pa o Antonelinim korijenima nema potrebe raspravljati. Zahvaljujući nogometnim genima koje je naslijedila od oca Zvonka, Antonela se za razliku od svojih vršnjakinja vrlo brzo odlučila za nogometnu loptu i igru sa mnogo jačim, muškim dijelom svoje generacije.

Nakon niza premišljanja, otac odlučuje ispuniti joj želju, te Antonelu uključuje u nogometnu školu NK Slobodnica, iz Slobodnice kod Slavonskog Broda. Bilo je to 2013./14 godine. Tamo se čeličila u muškoj konkurenciji i nakon niza selektivnih nogometnih kampova HNS-a, onaj održan 2015./16 u Osijeku, određuje njen daljnji nogometni put. Tadašnja instruktorica HNS za središte Osijek, Branka Juhas koja  je njen razvoj budno pratila i usmjeravala, preporučuje je prvoligašu ŽNK Osijek, pa Antonela nastupa za selekcije toga kluba. 

Zahvaljujući  treneru seniorki Marijanu Vuka, dobiva dosta prilika koje je iskoristila i opravdala, pa je od 01.01.2020. godine standardna članica seniorske ekipe ŽNK Osijek i sve do prekida natjecanja zbog pandemije COVID-19, uspješno nastupa za svoj novi klub.

 

          U reprezentaciji Hrvatske uspješno je nastupala i za selekciju U-15, a sada je pod vodstvom izbornice Stele Gotal, članica prve postave U-17 selekcije ženske nogometne reprezentacije Hrvatske.

Zbog školovanja i nogometa preselila se u Osijek 2018. godine, gdje uspješno pohađa Srednju Tehničku prometnu školu.

 

U selekciju U-17  pozvana je još 2019. godine, a na poziciji napadača uspješno je odradila eliminacijsku skupinu europskog natjecanja, te su se plasirali u ''Elitno kolo''.

Eliminacije su odigrane u Zenici (BiH) gdje su u konkurenciji BiH, Belgije i Engleske, izborili prvo mjesto…

 

          Na jednom okupljanju i selekciji, igran je i turnir kojem je prisustvovala poznata nogometna reprezentativka ex-Jugoslavije, – Maca Maradona. Vidjevši nastup mlade Antonele, nije mogla izdržati a da je ne pohvali: ''Bravo mala, ti ćeš biti kao ja!''

Isti naslov je poslužio novinaru da je predstavi kao veliki talent, ženskog nogometa Hrvatske.






          A Antonela… i dalje predano radi, uči i napreduje, daleko od Slavonskog Broda i roditeljskog, posavskog zavičaja. Naravno, rado ističe svoje Novoseljanske korijene. Na ponos roditelja i svih Posavljaka,

Bez šale, tata joj je igrao samo u sijekovačkom NK Hajduku i NK Ukrina, a ona je ipak, prva nogometna reprezentativka iz Novog Sela i Bosanske Posavine.

Želimo joj dobro zdravlje i uspješnu karijeru!

 

Nema komentara: